Raikas kurpitsakeitto: (valmista keittoa noin 4-5 litraa)
1 iso kurpitsa
hieman oliiviöljyä ja suolaa kurpitsapalojen paahtamiseen
2 sipulia
3 valkosipulin kynttä
3-4 jauhoista perunaa
2 rkl voita/öljyä paistamiseen
8 dl vettä
4 kasvisliemikuutiota
1 rkl rouhittua sitruunapippuria
noin 3 dl kookoskermaa
1 limen mehu ja raastettu kuori
1 sitruunan raastettu kuori
noin 1/2 punttia tuoreen timjamin lehtiä
Päälle halutessasi:
Paahdettuja kurpitsan -tai pinjansiemeniä
Raejuustoa / ranskankermanokare
Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen. Pilko kurpitsa reilunkokoisiksi paloiksi, poista siemenet ja asettele palat uuninpellille. Levitä palojen päälle pullasudilla ohuelti oliiviöljyä ja ripottele hieman suolaa. Paahda kurpitsan paloja uunissa noin 45 minuuttia. Anna jäähtyä ja poista veitsellä ohut kuori.
Pilko sipuli, valkosipuli ja kuorittu peruna. Kuullota kattilassa voissa tai öljyssä noin 5 minuuttia. Lisää vesi ja kasvisliemikuutiot. Pilko kurpitsanpalat hieman pienemmiksi ja lisää kattilaan. Raasta limen ja sitruunan kuori (ohuelti, jottei kitkerää valkoista kerrosta pääse mukaan) ja purista limen mehu. Nypi timjamin lehdet (tai halutessasi solmi varret langalla tai oksalla nipuksi) ja lisää ne keittoon kookoskerman ja sitrusten kuorien ja mehun sekä pippurin kanssa. Anna keiton kiehua miedolla lämmöllä noin 10-15 min, kunnes kurpitsan palat ovat täysin pehmenneet. (Poista tässä vaiheessa mahdolliset timjaminvarret ja) soseuta sauvasekoittimella. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.
Voit tarjoilla keiton paahdettujen kurpitsan- tai pinjansiemenien sekä raejuuston tai ranskankermanokareen kanssa!
Pilko kurpitsa ja poista siemenet ennen paahtamista
Lisää joukkoon loput ainekset ja keitä hiljalleen 10-15 minuuttia
Soseuta lopuksi sauvasekoittimella
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti