tiistai 16. syyskuuta 2014

Raikas kurpitsakeitto

Tässä olisi resepti ihanan sitruksiseen ja hieman kookoksiseen kurpitsasosekeittoon. Kurpitsoista irtoaa enemmän makua kun paahdat kurpitsan palat ensin uunissa.

Raikas kurpitsakeitto: (valmista keittoa noin 4-5 litraa)
1 iso kurpitsa
hieman oliiviöljyä ja suolaa kurpitsapalojen paahtamiseen
2 sipulia
3 valkosipulin kynttä
3-4 jauhoista perunaa
2 rkl voita/öljyä paistamiseen
8 dl vettä
4 kasvisliemikuutiota
1 rkl rouhittua sitruunapippuria
noin 3 dl kookoskermaa
1 limen mehu ja raastettu kuori
1 sitruunan raastettu kuori
noin 1/2 punttia tuoreen timjamin lehtiä

Päälle halutessasi:
Paahdettuja kurpitsan -tai pinjansiemeniä
Raejuustoa / ranskankermanokare

Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen. Pilko kurpitsa reilunkokoisiksi paloiksi, poista siemenet ja asettele palat uuninpellille. Levitä palojen päälle pullasudilla ohuelti oliiviöljyä ja ripottele hieman suolaa. Paahda kurpitsan paloja uunissa noin 45 minuuttia. Anna jäähtyä ja poista veitsellä ohut kuori.

Pilko sipuli, valkosipuli ja kuorittu peruna. Kuullota kattilassa voissa tai öljyssä noin 5 minuuttia. Lisää vesi ja kasvisliemikuutiot. Pilko kurpitsanpalat hieman pienemmiksi ja lisää kattilaan.  Raasta limen ja sitruunan kuori (ohuelti, jottei kitkerää valkoista kerrosta pääse mukaan) ja purista limen mehu. Nypi timjamin lehdet (tai halutessasi solmi varret langalla tai oksalla nipuksi) ja lisää ne keittoon kookoskerman ja sitrusten kuorien ja mehun sekä pippurin kanssa. Anna keiton kiehua miedolla lämmöllä noin 10-15 min, kunnes kurpitsan palat ovat täysin pehmenneet. (Poista tässä vaiheessa mahdolliset timjaminvarret ja) soseuta sauvasekoittimella. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.

Voit tarjoilla keiton paahdettujen kurpitsan- tai pinjansiemenien sekä raejuuston tai ranskankermanokareen kanssa!

Pilko kurpitsa ja poista siemenet ennen paahtamista

Lisää joukkoon loput ainekset  ja keitä hiljalleen 10-15 minuuttia

Soseuta lopuksi sauvasekoittimella

Täyteläistä mutta raikasta! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti