perjantai 12. syyskuuta 2014

Mansikka-murupaistos JA omena-murupaistos (myös gluteenittomana)

Nami! Näitä reseptejä aion käyttää vielä monesti uudestaan, sen verran hyvin maistui itselleni sekä vieraillemme. Maun kruunaa mielestäni pekaanipähkinämurske, joka sekoitetaan murutaikinaan. Murupaistokset tekee maukkaasti myös gluteenittomana! Alla reseptit, joista saa gluteenittoman vaihtamalla vehnäjauhot gluteenittomaan jauhoseokseen.

Mansikka-murupaistos

Pohjalle (mansikkatäyte):
Noin 300 g mansikoita (tuore/pakaste), itse käytin pakastemarjoja ja tuli hyvää!
2 kypsää banaania
Noin 50 g karpaloita, itse käytin pakastekarpaloita

Päälle (murutaikina):
150 g voita
2 dl vehnäjauhoja (tai gluteenitonta jauhoseosta)
2 dl kaurahiutaleita (huom!kaikki kaurahiutaleet eivät välttämättä ole täysin gluteenittomia, joten ole tarkka varsinkin jos leivot herkkävatsaiselle keliaakikolle)
0,5 dl fariinisokeria
3 rkl tummaa siirappia
2 tl vaniljasokeria
noin 50 g pekaanipähkinöitä murskattuna

Laita uuni lämpeämään 200 asteeseen. Voitele pyöreä vuoka (halkaisija 24 - 26 cm) voilla. Asettele mansikat, paloiteltu banaani ja karpalot vuoan pohjalle. Valmista murutaikina: Sulata voi kattilassa. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää niiden joukkoon sulanut voi ja siirappi. Sekoita hyvin ja kaada muruseos vuokaan marjojen ja hedelmäpalojen päälle tasaisesti. Laita vuoka uunin keskitasolle ja paista 20 - 25 min.

Tarjoile murupaistos hieman jäähtyneenä vaniljajäätelön tai vaniljakastikkeen kanssa (omasta mielestäni vaniljajäätelö toimii parhaiten, ellet sitten itse taida vaniljakastikkeen tekoa. Kaupan vaniljakastikkeissa ei nimittäin ole mielestäni juurikaan makua). Päälle voit halutessasi ripotella siivilän avulla hieman tomusokeria koristeeksi (kun paistos on jäähtynyt).

Mansikka-murupaistos

Mansikka-murupaistos

Omena-murupaistos

Pohjalle (omenatäyte):
Noin 8 kpl kotimaisia omenoita (jos ovat kovin pieniä, niin useampi)
1 dl sokeria
50g voita
1-2 kanelitankoa
0,5 tl muskottipähkinää
2 rkl perunajauhoja

Päälle (murutaikina):
150 g voita
2 dl vehnäjauhoja (tai gluteenitonta jauhoseosta)
2 dl kaurahiutaleita (huom!kaikki kaurahiutaleet eivät välttämättä ole täysin gluteenittomia, joten ole tarkka varsinkin jos leivot herkkävatsaiselle keliaakikolle)
0,5 dl fariinisokeria
3 rkl tummaa siirappia
2 tl vaniljasokeria
noin 50 g pekaanipähkinöitä murskattuna

Valmista omenatäyte: Huuhtele omenat, poista siemenkodat ja pilko pienempiin osiin, noin 2x2cm (ei tarvitse olla symmetrisen hienoja kuutioita). Kiehauta kattilassa voi ja sokeri kanelitangon kanssa. Lisää kattilaan omenapalat ja kypsennä noin 10 min. Sekoita perunajauhot tilkkaan kylmää vettä ja kaada ne omenaseokseen ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Ota kattila pois liedeltä ja kaada omenatäyte voidellulle pyöreälle uunivuoalle (halkaisija 24 - 26 cm).

Laita uuni päälle 200 asteeseen. Valmista murutaikina: Sulata voi kattilassa. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää niiden joukkoon sulanut voi ja siirappi. Sekoita hyvin ja kaada muruseos vuokaan omenatäytteen päälle tasaisesti. Laita vuoka uunin keskitasolle ja paista 20 - 25 min. Tarjoile murupaistos hieman jäähtyneenä vaniljajäätelön tai vaniljakastikkeen kanssa. Päälle voit halutessasi ripotella siivilän avulla hieman tomusokeria koristeeksi (kun paistos on jäähtynyt).


Omena-murupaistos


Ihanaa perjantaita Sinulle! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti