maanantai 11. elokuuta 2014

Savulohipiirakka

Tein eilen mielettömän hyvää savulohipiirakkaa ja haluan jakaa reseptin teidän kanssanne! Piirakan maukkuus perustuu täytteen lisäksi pohjaan, johon on käytetty ruis- ja vehnäjauhoja sekä kaurahiutaleita. Piirakkaan kannattaa ostaa kaupan kalatiskiltä tuoretta suomalaista lämminsavulohta. Pohjan voi tehdä jo edellisenä päivänä valmiiksi odottamaan kelmutettuna jääkaappiin, jolloin maut tasoittuvat parhaiten.

Savulohipiirakka:

Pohja:
120g voita
2 dl vehnäjauhoja
1 dl ruisjauhoja
0,5 dl kaurahiutaleita
0,75 tl leivinjauhetta
0,5 - 1 tl suolaa
< 0,5 dl kylmää vettä

Täyte:
250 g savulohta
0,5 punttia tuoretta tilliä
1 sipuli
0,5 paprika
pinaattia (tuoretta tai pakastepinaattia)
3 kananmunaa
2 dl kermaa
< 1 tl suolaa
mustapippuria

Koristelu:
1 kananmuna viipaleina
sitruunaviipaleita
tilliä

Valmista pohja: sekoita kuivat aineet keskenään ja nypi ne pehmeän voin joukkoon. Lisää lopuksi vesi. Muotoile taikinasta pallo ja pistä se kelmutettuna jääkaappiin. Taikinan maut tasoittuvat sopivasti jos jatkat piirakan tekoa vasta seuraavana päivänä, mutta taikinan voi käyttää myös heti. Taikina säilyy jääkaapissa noin viikon.
Esipaista pohja: ota taikina huoneenlämpöön ja laita uuni lämpenemään (200 C). Sivele piirasvuoka voilla. Kauli taikinasta haluamasi paksuinen (esim 0,5 cm) levy, joka on läpimitaltaan reilusti piirasvuokaa suurempi. Rullaa levy varovasti kaulimen ympärille (saat sen näin helpoiten siirrettyä vuokaan). Avaa rulla varovasti vuoan päällä ja painele taikina vuoan pohjaan ja reunoille. Leikkaa vuoan yli tuleva taikina ja täytä sillä kohdat, jotka ovat mahdollisesti jääneet ilman taikinaa. Painele vuoan pohjalla olevaan taikinaan reikiä haarukalla. Esipaista pohjaa uunin alatasolla noin 15 minuuttia.
Valmista täyte: jos käytät pakastepinaattia, aseta jäinen pussi lämpimään veteen painon alle sulamaan. Kun pinaatti on sulanut, avaa pussi ja kaavi pinaatti siivilään, jolloin ylimääräinen neste valuu pois. Jos käytät tuorepinaattia huuhtele ja pilko pinaatti. Kuullota pilkottu paprika ja sipuli pannulla miedolla lämmöllä tilkassa öljyä. Pilko tilli. Sekoita kaikki muut täyteainekset keskenään paitsi lohi. Kaada seos esipaistetun pohjan päälle. Asettele lohipalaset vasta nyt täyteseokseen, sillä ne maistuvat mehevimmiltä jos niitä ei ole hajottanut pieniksi palasiksi seoksen sekoittamisen yhteydessä. Paista piirakka uunin keskitasolla noin 25 min.
Koristelu: asettele kananmunan ja sitruunan viipaleet jäähtyneen piirakan päälle. Lisää asetelmaan muutama tillinvarsi.

Vinkki: Jos teet piiraan gluteenittomana korvaa vehnä- ja ruisjauho tattarijauholla ja gluteenittomalla jauhoseoksella.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti