sunnuntai 17. elokuuta 2014

Kissamme sisäsiisteysongelma

Taloudessamme on kaksi kissaa, joista vanhempi haettiin HESY:stä vuonna 2010 ja nuorempi 2013. Vuoden vaihteessa kokeilimme YouTube -opetusvideoiden innoittamana kissojemme opettamista wc-pöntön käyttäjiksi. Hetken aikaa molemmat jopa tekivät tarpeensa pönttöön, kunnes vanhempi kissa alkoi kakata lattialle. Tämän jälkeen nuorempi kissa omaksui myös samaisen tavan itselleen. Päätimme siirtyä takaisin pissalaatikon käyttöön, kun wc-projektista ei näyttänyt tulevan mitään. Nuorempi kissa sopeutui uudelleen pissalaatikkoon, mutta vanhempi kissa jatkoi lattialle kakkaamista, vaikkakin pissasi ihan oikeaan paikkaan.

Päätimme ottaa kissojen käyttöön kaksi pissalaatikkoa, jos se olisi vaikka auttanut vanhemman ongelmiin. Uudemmassa laatikossa oli kaiken lisäksi oviluukku, jota nuorempi kissa ei osaa käyttää, joten vessa oli vanhemman kissan henkilökohtainen käymälä. Vaihdoimme  vanhemman kissan vessassa pelletit hiekkaan (Rainbow), siltä varalta jos ongelmakäyttäytymisen syy olisi ollut pelleteissä. Ensimmäisen vuorokauden ajan vanhempi kissa teki molemmat tarpeensa uuteen vessaansa...kunnes. Kakkailu kylppärin lattialle jatkui. Molempien kissojen vessat siivotaan pari kertaa päivässä.

Vanhemmasta kissasta sen verran, että sillä on herkkä vatsa, jonka vuoksi se ripuloi useamman kerran viikossa, varsinkin jos märkäruoka on vaihdettu toiseen merkkiin. Märkäruoan lisäksi kissamme syövät eläinkaupan kuivaruokia. Vanhempi kissa on myös alkanut lähikuukausina kerjätä ruokaa huomattavasti enemmän kuin ennen, vaikka se olisi juuri tyhjentänyt ruokakuppinsa. Lisänä hänen omituisiin tapoihinsa kuuluu myös selkäkarvojen repiminen tuppoina (tämä tapa sillä oli jo tullessaan HESY:ltä meille).

Kokeilimme nyt viikonloppuna vanhemman kissamme vessan katon irrottamista, jotta sillä olisi enemmän tilaa olla vessassa. Aluksi muutosta ei tapahtunut, mutta nyt kissa on kakkinut suurimmaksi osaksi oikeaan paikkaan. Jos oikeaan paikkaan kakkiminen ei kuitenkaan muutu pysyvästi, ajattelimme seuraavaksi kokeilla vielä eläinkaupan laadukkaampaa kissanhiekkaa. Mutta jos sekään ei auta, ei taida olla muuta vaihtoehtoa kuin passittaa kissa eläinlääkäriin. Olisikohan kellään muulla vastaavanlaisia kokemuksia?

2 kommenttia:

  1. Meillä oli edellisen kissamme kanssa sama ongelma: kissa pissasi laatikkoon, mutta usein kakka löytyi lattialta. Yritimme kaikkea sinunkin mainitsemaasi ja vaihdoin hiekkaakin tosi usein ja olin siivoamassa laatikkoa puolen tunnin välein. Mikään ei auttanut emmekä kyllä koskaan saaneet tietääkään, miksi kissa sellaista puuhasi. Kissa on siinä mielessä niin kumma eläin, että se saattaa aivan yhtäkkiä saada päähänsä jotain edellämainitun kaltaista. Joku tiesi kertoa, että kissoilla esiintyy toisinaan sellaista virtsaputkentulehdusta, joka välillä puhkeaa ja sitten taas helpottaa ja voi kuulemma aiheuttaa lattialle kakkailua. En tiedä millä perusteella, mutta kannattaa kissa lääkärissä käyttää (:

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kieltämättä ovat hieman haastavia eläimiä :) Kannen poistaminen kissanvessasta ei pidemmän päälle auttanut. Laadukkaampi mikrohiekka on lisännyt tarpeiden tekemistä oikeaan paikkaan, mutta ei kuitenkaan lopettanut lattialle kakkimista kokonaan. Olen myös havainnut, että samainen kolli on tehnyt välillä pissansakin lattiakaivon läheisyyteen. Ne eivät ole olleet pieniä merkkailupisuja vaan ihan kunnon lätäköitä. Muuten katti on ollut eloisa ja hyvissä voimissaan, syönyt hyvin ja leikkinyt toisen kissamme kanssa niin kuin ennenkin.

      Eläinlääkärikulut ovat tämän kaltaisessa tutkimuksessa 200-400e, sillä selvää syytä kissan käyttäytymiselle ei ole ja ongelmaa on lähdettävä tutkimaan erilaisilla kokeilla. Jos tämä osoittautuu fyysiseksi ongelmaksi, syynä voivat olla joko virtsakivet, häiriö munuaisten tai maksan toiminnassa, ummetus tai esimerkiksi kasvain. Kissan käyttäytyminen kuitenkin muuttui niin selkeästi tuon vessaepisodin tuloksena, että itse epäilisin ongelman johtuvan stressitekijöistä. Missään nimessä en anna kissani kärsiä ja olen valmis viemään hänet lääkärin tutkittavaksi. Tällä hetkellä hän kuitenkin vaikuttaa hyvinvoivalta ja elämäniloiselta. Tilannetta silmälläpitäen!

      Poista