lauantai 7. joulukuuta 2013

Perunalaatikko

Perinteisesti vietämme jouluaaton aina vanhempieni luona. Viime vuoden joulu poikkesi tuosta perinteestä, mutta tänä vuonna kokoonnumme jälleen samassa osoitteessa. Lupasin tehdä ainakin laatikot joulupöytään. Täytyy tunnustaa, etten ole koskaan aiemmin tehnyt laatikoita, mutta nyt aion tehdä alusta asti lanttu-, peruna- ja porkkanalaatikot. Ostamastani Kodin kuvalehden Joulu-numerosta (2013) löytyivät reseptit kaikkiin laatikoihin, joten näillä mennään :) Alla lehden resepti perunalaatikon tekoon.

Imelletty perunalaatikko:

1,5 kg jauhoisia perunoita
0,5 dl vehnäjauhoja
50-75 g voisulaa
6 dl maitoa
2 tl suolaa
0,5-1 dl siirappia
Pinnalle
voita

Keitä perunat kuorineen. Kaada keitinvesi talteen. Kuori ja soseuta perunat mahdollisimman kuumina. Lisää keitinvettä niin paljon, että saat soseesta löysän puuromaista. Lisää vehnäjauhot ja sekoita hyvin. Voitele 2 litran uunivuoka ja kaada perunavelli vuokaan. Peitä foliolla. Anna perunoiden imeltyä 50-asteisessa uunissa yön yli. Vuoan voi nostaa imeltymään peitettynä myös esimerkiksi lattialle, jossa on lattialämmitys.

Lisää seokseen voisula, suola ja siirappi. Lisää maito vähitellen. Perunasoseen pitää olla paksuhkoa velliä. Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Täytä vuoka noin puoleenväliin, ettei ruoka kypsyessään kuohu yli. Laita pinnalle muutama voinokare. Paista 150 asteessa uunin alatasolla pari tuntia.


Kuva: Yhteishyvä

Itse aion tehdä laatikot gluteenittomina, joten korvaan porkkana- ja lanttulaatikossa käytettävät korppujauhot gluteenittomilla korppujauhoilla ja perunalaatikon vehnäjauhon gluteenittomilla jauhoilla. Aion myös käyttää täysmaitoa, jolloin laatikosta tulee täyteläisempi.

Joissakin tutkimissani resepteissä ei perunalaatikkoon laiteta lainkaan siirappia, jolloin ainoastaan imelletty peruna toimii laatikon makeuttajana. Imeltyminen tarkoittaa tärkkelyksen hajoamista sokereiksi, jolloin mausta tulee imelä. Tämän takia valittavan perunalajikkeen tärkkelyspitoisuus eli jauhoisuus tulee olla suuri. Eräässä reseptissä myös painotetaan, että imeltymisen tulee tapahtua vähintään 50 asteen ja alle 75 asteen lämpötilassa, mutta että optimilämpötila olisi 55 astetta. Tulen siis luultavasti imeltämään laatikon uunissa 55 asteen lämpötilassa.

Rentouttavaa lauantaipäivää kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti